Edzéstippek futóknak

Eddz okosan, fuss jobban...

2017. már 14.

Talpra magyar!

írta: morszaj
Talpra magyar!

Ha már március 15 van, beszéljünk egy kicsit erről az elhanyagolt területről :)

Van egy terület, amivel minden futónak, még annak is, aki nagy figyelmet fektet a regenerálódásra és a mozgásminősége fejlesztésére, többet kéne foglalkoznia. Én egy ilyen futó vagyok, de a saját bőrömön tapasztalom meg a probléma jelentőségét.

plantar-fasciitis-foot-anatomy.png

Nem szeretnék sokat magamról beszélni, ezért csak röviden vázolom a problémám, mely egyben a téma bevezetője is lesz.

2016 októberében a Nyúlcipőbolt Mátra Trail L távján indultam. Tavaly sok ehhez hasonló megmérettetésen vettem részt, rendszerint a 10-15. hely valamelyikén futottam be. Ezzel elégedett is voltam, mivel nem ilyen elvárásokkal indultam neki a szezonnak. Ennek ellenére bennem volt, hogy szeretnék fejlődni, és a top 5 környékére kerülni. Kerestem is a megoldást, és ...

Tovább Szólj hozzá

futás prevenció rehab mobilitás terepfutás mobilizálás talpi bőnye gyulladás

2017. feb 23.

SMR masszázs futóknak szivacshengerrel

írta: morszaj
SMR masszázs futóknak szivacshengerrel

Plusz egy kellemes nyújtás tipp a merev combhajlítók felszámolásáért :)

Sziasztok!

Remélem mindenkinek jól telik a téli alapozás utolsó időszaka. Hamarosan itt a tavasz, jönnek a keményebb futások, az első megmérettetések, ahol láthatjátok, hogy mennyit sikerült fejlődni tavalyhoz képest. A szezon során sem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy a gyengeségeid orvoslásán dolgozni kell. A mobilitás hiánya, a túl merev izomzat sok-sok sérülés okozója, és a legtöbb futó nem foglalkozik kellőképpen ezzel a problémával.

Az SMR (Self Myofascial Release), vagy izompólya masszázs az egyik legnagyszerűbb, és legegyszerűbb módja annak, hogy javíts izmaid állapotán, növeld a mobilitásod, és felgyorsítsd a regenerációd. Annak ellenére, hogy Amerikában az élsportban már hosszú évek óta alkalmazzák ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 09.

Futó vagyok, kell a nyújtás?

írta: morszaj
Futó vagyok, kell a nyújtás?

...avagy hogyan maradhatsz rugalmas, és miért jó ez neked?

Mivel ez alapvetően egy futóknak szánt blog, ezért most igyekszem erről az oldalról megközelíteni ezt a kérdést, de valójában nem tudnék olyan sportot mondani, ahol az izmok flexibilitása, és ennek fenntartása, fejlesztése ne járna teljesítmény növekedéssel és számos más előnnyel.

Kedvenc sportunk egy erősen repetitív mozgás, akár terepen, akár aszfalton végezzük. Egy edzés, vagy verseny során akár több 10000 becsapódást is elszenved a tested, így nem mindegy hogyan érkezel, és a lábad miként érintkezik a talajjal. Nyilván rettentően fontos a megfelelő technika, de erről majd egy későbbi bejegyzésben részletesebben írok.

Ahhoz, hogy jó technikával fuss elengedhetetlen, hogy az izmaid, izületeid optimális mozgástartományban ...

Tovább Szólj hozzá

prevenció nyújtás mobilitás mobilizálás AIS Streching aktív izolált nyújtás

2017. jan 31.

3 gyakorlat a jobb mobilitásért, amit minden nap csinálnod kéne...

írta: morszaj
3 gyakorlat a jobb mobilitásért, amit minden nap csinálnod kéne...

Javíts a mozgásodon egyszerűen!

Napjainkban a legtöbben sajnos egész nap az irodában gubbasztunk egy székre száműzve, vagy az autóban ülünk, és a dugóban idegeskedünk. Ezzel önmagában még nem lenne gond, ilyen jelenleg a társadalmi berendezkedés, na de a testünk nem erre lett kitalálva.

cpic1538_smsnyak.jpg

Meg is van az eredménye! Nehezen tudnék olyan embert mondani, akinek soha nem volt még semmilyen panasza deréktájon, vagy csak úgy nagy általánosságban ne fájna valamije mindig. Ezeket a problémákat nagyrészt az életmódunkra vezethetjük vissza. Súlyosbító körülmény lehet sajnos az is ezekre a panaszokra, ha az ember nekilát sportolni. De természetesen csak akkor, ha ezt nem kellő körültekintéssel teszi az illető.

Gondolj bele, egész nap csücsülsz egy székben, a csípő ...

Tovább Szólj hozzá

bemelegítés mobilitás mobilizálás

2017. jan 28.

Bemelegítés - a hatékony edzés előfeltétele

írta: morszaj
Bemelegítés - a hatékony edzés előfeltétele

...de nem mindegy hogyan csinálod!

Körülnéztem a neten külföldi és magyar videók és bejegyzések között kutakodva, és arra jutottam, hogy érdemes lenne az első bejegyzésemet ennek a témának szentelni. Nagyon sok a kavarodás a fejekben arról, hogy mégis miként kellene bemelegíteni akár egy futó, akár egy bármilyen másik edzés előtt.

knee_hug_lunge_soccer.jpeg

Az első és legfontosabb, amit tisztáznunk kell: az nem bemelegítés, ha kocogsz 10 percet, és mellé csinálsz pár karkörzést! Ha nincs időd arra, hogy normálisan felkészülj a napi edzés rutinra, akkor alaposan gondold át az edzéstervedet (és inkább fuss kevesebbet, és törődj többet azzal, hogy miben tehetsz többet a mozgásod fejlesztéséért).

A második dolog, amiről beszélni kell: mi a bemelegítés célja?

Természetesen az, ...

Tovább Szólj hozzá

törzs bemelegítés stabilitás dinamikus nyújtás mobilizálás movement prep

2017. jan 25.

Bemutatkozom

írta: morszaj
Bemutatkozom

...avagy miért indult ez a blog?

Üdv minden Sporttársnak!

Kovács Márton vagyok, NASM erőnléti edző, személyi edző, TRX és Spinning oktató. 10 éve dolgozom edzői pályán 5 éve pedig a saját utamat járom és egy funkcionális személyi edző stúdiót üzemeltetek Budapesten. 

A terepfutás 2 éve vált a szenvedélyemmé, előtte inkább erősportokat végeztem hobbi szinten, mint a CrossFit , vagy a Strong First Girja (kettlebell). 

Magamat a saját "kísérleti nyulamnak" tartom, a vendégeimhez pedig csak azt juttatom el, amit úgy érzek, valóban biztonságos, és hatékony. Sokfajta edzésmódszert kipróbáltam, és igyekszem megtalálni az egyensúlyt, hogy egy optimális erőszint mellett a lehető legjobb állóképesség et is sikerüljön elérni, sérülések nélkül.  

...

Tovább Szólj hozzá

futás kettlebell prevenció nyújtás mobilitás terepfutás erőnléti edzés TRX

süti beállítások módosítása