2017. jan 28.

Bemelegítés - a hatékony edzés előfeltétele

írta: morszaj
Bemelegítés - a hatékony edzés előfeltétele

...de nem mindegy hogyan csinálod!

Körülnéztem a neten külföldi és magyar videók és bejegyzések között kutakodva, és arra jutottam, hogy érdemes lenne az első bejegyzésemet ennek a témának szentelni. Nagyon sok a kavarodás a fejekben arról, hogy mégis miként kellene bemelegíteni akár egy futó, akár egy bármilyen másik edzés előtt.

knee_hug_lunge_soccer.jpeg

Az első és legfontosabb, amit tisztáznunk kell: az nem bemelegítés, ha kocogsz 10 percet, és mellé csinálsz pár karkörzést! Ha nincs időd arra, hogy normálisan felkészülj a napi edzés rutinra, akkor alaposan gondold át az edzéstervedet (és inkább fuss kevesebbet, és törődj többet azzal, hogy miben tehetsz többet a mozgásod fejlesztéséért).

A második dolog, amiről beszélni kell: mi a bemelegítés célja?

Természetesen az, hogy a testedet a lehető legjobban felkészítsd az előtted álló mozgásra fizikálisan és mentálisan egyaránt. De ez így önmagában persze bullshit...

movementprep1.png

Egy bemelegítő gyakorlatsor akkor lesz optimális, ha javítja a mozgás minőséget, fejleszti a mobilitást, stabilitást és az egyensúlyt, növeli a testhőmérsékletet, szimmetrikusan és aktívan nyújtja az izmokat és aktiválja a csípő, a törzs, és a váll izmait. Az időtartamra vonatkozóan fontos alapvetés, hogy minél rövidebb az edzés (ilyen általában egy sprint, vagy egy résztávos magas intenzitású intervall edzés), annál hosszabb a bemelegítés. De általában 8 - 15 perc az indokolt.

Elsőre bonyolultan hangzik, pedig nem az...

Olyan feladatokat válassz, amivel javíthatsz a gyengeségeiden, és ne riadj vissza attól, ha valamit kellemetlennek érzel, (mert mondjuk az agyonmerevedett combhajlítód úgy érzed leszakad a dinamikus nyújtás közben). Lazítsd a túl merev területeket, és erősítsd azokat (törzs, csípő, váll), ahol stabilnak kell lenned!

 knowledge-pillar-strength.jpg

Ahhoz, hogy ilyen gyakorlatokat végezhess, alapvetően semmilyen eszközre nincsen szükséged, ezért ez semmiképpen sem lehet kifogás. A gyakorlatokból nem kell túl sok ismétlést, vagy sorozatot csinálni, inkább a minőség a fontos, és a helyes pozíció, ahogyan végrehajtod!

no_weights_no_problem.jpg

A következő hetekben töltök fel saját videókat ebben a témában, hogy jobban átlássátok, szerintem mire is van szükség ahhoz, hogy nyugodt szívvel és felkészülten láthassatok neki az edzéseiteknek.

Addig is itt egy szuper videó ebben a mozgás előkészítős témában... Fogyasszátok egészséggel, és eddzetek ésszel ;)

Marci

Szólj hozzá

törzs bemelegítés stabilitás dinamikus nyújtás mobilizálás movement prep